• Metsäkatoasetus ruokaketjussa

Ratkaisuehdotus metsäkatoasetuksen tietovaateisiin vastaamiseksi viivästyy

Food Data Finland -hankkeen yhteiskehitysprojektissa on ratkottu käytännön tasolla EU:n metsäkatoasetuksen ruokaketjulle asettamia uusia tietovaateita. EU-komission tarkentavien soveltamisohjeiden puuttumisen vuoksi projektissa laadittava ratkaisuehdotus kuitenkin viivästyy. Toiveena on, että ehdotus voidaan julkaista marraskuussa 2024.
  • 26.08.2024

GS1 Finland käynnisti maaliskuussa 2024 yhdessä Suomen elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan toimijoiden kanssa kehitysprojektin, joka keskittyi ratkomaan EU:n metsäkatoasetuksen edellyttämien tietojen kulkua ruokaketjussa. Tarkoitus oli, että projekti esittelee syyskuussa ratkaisuehdotuksensa, joka auttaa suomalaisia toimijoita vastaamaan asetuksen tieto- ja datavaatimuksiin tehokkaasti ja kattavasti.

Ratkaisuehdotuksen julkaisu kuitenkin viivästyy, koska EU-komissio ei ole kyennyt tuottamaan tarkentavia soveltamisohjeita tai vastaamaan riittävästi käytännön toimeenpanoon liittyviin kysymyksiin.

– Kehitysprojektimme lähtökohtana oli laatia yhteinen ratkaisu, joka on mahdollisimman kustannustehokas ja ehkäisee toimialalla päällekkäistä työtä tiedonjaon toimintamallien kehittämisessä. Siksi on perusteltua, ettemme julkaise ratkaisuehdotusta, jossa on vielä avoimia asioita. Emme halua, että yritykset ryhtyvät kehittämään toimintaansa suuntaan, jota ohjeiden tarkennuttua pitäisi myöhemmin korjata, projektin päällikkönä toiminut GS1:n kehityspäällikkö Miia Salonen kertoo.

– Odotamme komission antavan lisäohjeistusta syksyn aikana, joten toivomme, että pystymme tarjoamaan ratkaisumme viimeistään marraskuussa. Kaikki kuitenkin riippuu tällä hetkellä viranomaisista, hän jatkaa.

 

Lyhyt siirtymäaika on erittäin haastava

Kehitysprojektissa ollaan silti jo pitkällä, ja se on tähän asti edennyt suunnitellussa aikataulussa. On tunnistettu metsäkatoasetuksen vaatimat tiedot, joita toimijoiden alkutuotannosta kauppaan tulee pystyä keräämään, tuottamaan ja jakamaan. Lisäksi projektissa on kartoitettu yritysten prosesseihin, toimintamalleihin ja järjestelmiin tarvittavia muutoksia ja arvioitu niiden kustannus- ja työmäärävaikutuksia. Myös ehdotukset eräkohtaisen tiedonvälityksen toteuttamiseksi ovat pitkällä, mutta erityisesti niihin kaivataan tarkentavia ohjeita.

– On selvää, että metsäkatoasetuksen tietovaatimusten toteuttaminen vaatii koko ruokaketjulta muutoksia prosesseihin, tiedonkeruuseen sekä tiedonvälittämiseen kauppakumppaneiden kesken. Toistaiseksi avoimet kysymykset johtavat siihen, että yritysten on käytännössä mahdotonta vastata sen vaatimuksiin annetussa aikataulussa, Miia Salonen toteaa.

Metsäkatoasetus astui voimaan 29.6.2023. Lainsäädännössä on 18 kuukauden siirtymäaika, joka päättyy 31.12.2024. Pienillä yrityksillä ja mikroyrityksillä siirtymäaika on 24 kuukautta.

 

Tuotetietojen läpikäynti kannattaa aloittaa

Kehityspäällikkö Miia Salonen haluaa kuitenkin kannustaa toimijoita käynnistämään valmistautumisen asetuksen tietovaateisiin.

– On hyvä aloittaa oman tuotteiston läpikäyminen. Tarkistaa, että tuotteilla on oikeat tullinimikkeet ja tunnistaa niistä metsäkatoasetuksen alaiset tuotteet. Myös raaka-aineiden, tuotteiden ja niiden ainesosien alkuperämaiden tiedot on hyvä koota jo nyt.

EU:n metsäkatoasetuksen tavoitteena on minimoida unionin osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen. Se asettaa tiukat vaatimukset tuotteen tai raaka-aineen alkuperän osoittamiseksi. Lisäksi se edellyttää eräkohtaista Due diligence -vakuutusta EU-komission TRACES-järjestelmään tuotteen tai raaka-aineen markkinoille saattamisesta.

Asetuksessa määritellään metsäkatoriskituotteiksi kahvi, kaakao, soija, palmuöljy, naudanliha, puu- ja paperituotteet sekä kumi. Yritysten tulee jatkossa pystyä osoittamaan, ettei näiden tuotteiden tuotantoketjussa ole tuhoutunut metsää enää vuoden 2020 joulukuun jälkeen.

Lisätietoja

Miia Salonen, GS1
Miia Salonen
Development Manager
+358 50 413 5449Soita

Älä tipahda kyydistä!

Tilaa uutiskirje, ja pysyt kärryillä verkoston tapahtumista ja kehitystyöstä.
Ota yhteyttä