Tapamme toimia
Toimintaperiaatteemme
- Kaikki pääsevät hankkeeseen mukaan ja yhteistyöhön osallistuminen on vapaaehtoista.
- Tuomme konkretiaa ruokaketjun datayhteistyöhön yhdessä toteutettavien kehitysprojektien kautta.
- Kehitystyömme pohjautuu avoimiin standardeihin ja yhdenmukaisiin tieto- ja toimintamalleihin, jotka mahdollistavat tiedonkulun toimijoiden välillä.
- Haemme toimialalle kilpailukykyä, emme yksittäisille toimijoille kilpailuetua. Emme rajoita kilpailua markkinoilla.
- Kasvatamme Suomen ruokaketjun tehokkuutta, kansainvälistä kilpailukykyä ja valmiuksia vastata lainsäädännön lisääntyviin vaatimuksiin.
Hyödynnämme datan standardeja
Food Data Finland -hankkeessa edistetään toimijoiden välistä tiedonkulkua avointen kansainvälisten standardien avulla:
- Standardit määrittävät datalle yhdenmukaisen rakenteen, jolloin se on jaettavissa toimijalta toiselle.
- Avoimet standardit eivät sido tiettyyn teknologiaan, eivätkä ne ole IT-järjestelmä.
- Standardoitaessa edistetään datan jakamisen mahdollisuuksia Suomessa ja kansainvälisesti, mutta ei jaeta dataa.
- Standardoinnissa on pakko sopia säännöt, mutta standardin käyttö ei ole pakollista.
- Kilpailulainsäädännön näkökulmasta standardiyhteistyö on sallittua.
Lue lisää: Kysymyksiä ja vastauksia toimitusketjun datan standardeista
Toimijoiden roolit
Koordinaattori
Hankkeen koordinaattorina toimii GS1 Finland, joka avoimena ja puolueettomana toimijana tarjoaa ruokaketjun osapuolille neutraalin alustan verkostoitua ja kehittää yhteistyössä omia toimialojaan. GS1 myös toteuttaa aktiivisesti kehitysprojekteja hankkeessa.
Koordinaattorin tehtävät:
- osallistujien yhteistyön koordinointi
- hankkeen viestintä ja tiedon tarjoaminen jäsenverkoston käyttöön
- jäsenten kannustaminen kehitysprojektiyhteistyöhön
- jäsenverkostotapahtumien järjestäminen
- jäsenverkostoalustan tarjoaminen ja ylläpito
- tuki kehitysprojektiaihioiden työstöön
- raportointi Business Finlandille
Jäsenverkosto
Hankkeen jäsenverkostoon voivat liittyä kaikki suomalaiset ja kansainväliset organisaatiot, jotka ovat kiinnostuneita Suomen dataa hyödyntävän ruokaketjun kehittämisestä. Jäsenverkoston jäsenet maksavat vuosimaksun, jonka määrä on porrastettu organisaation toiminnan luonteen ja liikevaihdon mukaan.
Lue lisää Food Data Finlandin jäsenyydestä
Johtoryhmä
Hankkeen johtoryhmän jäsenorganisaatioita ovat Apetit, Atria, Elintarviketeollisuusliitto ETL, Fazer, GS1 Finland, HKFoods, Kesko, Päivittäistavarakauppa PTY, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, SOK ja Valio. Johtoryhmän jäsenet maksavat vuosittaisen johtoryhmämaksun.
Johtoryhmän tehtävät:
- yhdessä kehitettyjen toimintamallien edistäminen ruokaketjussa
- ruokaketjun yritysten aktivointi hankeyhteistyöhön
- lainsäädäntöryhmän esitysten katselmointi ja priorisointi
- projektiehdotusten puoltaminen rahoituspäätöksiä varten
Lainsäädäntöryhmä
MTK:n, ETL:n ja PTY:n ja GS1:n asiantuntijoista muodostuvan lainsäädäntöryhmän tehtävänä on:
- ennakoida tulevia lainsäädännön datatarpeita ja auttaa ketjua vastaamaan tuleviin vaatimuksiin hyvissä ajoin
- tunnistaa yhdessä ne lait ja tarpeet, jotka koskevat laajasti koko ketjua ja joilla on merkittäviä (kustannus)vaikutuksia
- antaa syötteitä lainsäädäntöön liittyviin yhteiskehitysprojekteihin
Teknologiatoimittajien verkosto
Teknologiatoimittajista muodostuvan ryhmän tehtävänä on:
- kehitysprojektien ratkaisuluonnosten arviointi teknisen toteuttamiskelpoisuuden ja kehitystarpeiden näkökulmasta
- yritysten innovoinnin ja uusien ratkaisujen käyttöönoton tekninen tukeminen pitkällä aikavälillä