• Food Data Finland -hanke

Food Data Finlandin lainsäädäntöselvitys auttaa yrityksiä valmistautumaan EU-sääntelyyn

Food Data Finland -hankkeessa on valmistunut Fondian laatima lainsäädäntöselvitys, joka kokoaa yhteen keskeiset ruokaketjuun vaikuttavat uudet EU-säädökset ja arvioi niiden vaikutuksia erityisesti tietovaatimusten näkökulmasta. Hankkeessa mukana oleville yrityksille selvitys tarjoaa arvokasta tietoa tuleviin velvoitteisiin valmistautumiseen ja auttaa hahmottamaan, millaista tuotteisiin ja toimitusketjuun liittyvää dataa EU:n vihreä siirtymä edellyttää.
  • 17.09.2025

Uusi lainsäädäntö edellyttää koko ketjussa liikkuvaa tietoa

Selvitys nostaa esiin, että sääntelyssä korostuvat yhä enemmän tiedon laatu, vertailtavuus ja koko ketjun yhteistyö.

– EU-lainsäädäntö kasvattaa tuotteiden tietovaatimuksia merkittävästi. Tietoa tarvitaan ruoan alkutuotannosta lähtien ja joissain tapauksissa jopa tuotantoerän tasolla. Esimerkiksi metsäkatoasetus velvoittaa naudanlihatuotteita valmistavan yrityksen todentamaan, ettei tuotannossa ole kaadettu metsää. Tämän vakuudeksi yrityksen tulee kerätä kunkin eläimen elinkaaren kaikki sijainnit, eli esimerkiksi tilojen, laidunten ja navettojen tiedot koordinaatteineen, Food Data Finlandin hankepäällikkö Satu Hulkkonen kertoo.

– Kun vaateet kasvavat, yritykset ryhtyvät helposti rakentamaan omia tapojaan kerätä ja jakaa tietoa. Pahimmillaan syntyy pirstaleinen kenttä, jossa samaa tietoa muokataan, syötetään ja lähetetään moneen kertaan vain hieman eri muodossa. Aikaa ja resursseja kuluu hukkaan koko ketjussa. Juuri tällaista kehitystä vastaan haluamme Food Data Finlandissa taistella, Satu Hulkkonen toteaa.

 

Selvitys auttaa valmistautumaan uusiin velvoitteisiin

Lainsäädäntöselvityksen havaintojen mukaan selkeimmät, koko ruokaketjua tai sen osia koskevat yksilöidyt tietovaatimukset löytyvät metsäkatoasetuksesta (EUDR), kestävyysraportointidirektiivistä (CSRD), pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta (PPWR) sekä EU:n kestävän rahoituksen taksonomiasta. Näiden säädösten osalta tiedon kerääminen, jakaminen, yhteistyö ja yhteinen kehittäminen korostuvat.

– Food Data Finlandissa teemme yhteistyötä sen eteen, että lain edellyttämät tiedot liikkuisivat kauppakumppaneiden välillä tehokkaasti ja mahdollisimman automaattisesti. Tavoitteemme on, että yhteistyömme avulla kukin yritys voi valmistautua tuleviin velvoitteisiin kustannustehokkaasti ja varmistaa, että kumppaneilta tarvittava tieto on saatavissa sujuvasti ja valmiiksi hyödynnettävässä muodossa, Satu Hulkkonen sanoo.

Lainsäädäntöselvitys on Food Data Finland -hankkeen jäsenverkoston käytettävissä. Se löytyy hankkeen jäsenverkostoalustalta.

Lisätietoja

Satu Hulkkonen, GS1
Satu Hulkkonen
Program Manager
+358 44 710 9673Soita

Älä tipahda kyydistä!

Tilaa uutiskirje, ja pysyt kärryillä verkoston tapahtumista ja kehitystyöstä.
Ota yhteyttä