- Food Data Finland -hanke
Pysyvän tehokkuuden alkulähteillä: yhteentoimivuus
- Satu Hulkkonen
- 18.09.2024
Ruokaketjun liiketoimintaympäristö on suuressa murroksessa. Tieto ja läpinäkyvyys ruoan vastuullisuudesta, alkuperästä ja tuotannon aiheuttamista ympäristövaikutuksista läpi ruokaketjun merkitsee ruoan ostajille entistä enemmän. Myös ruoan terveys- ja turvallisuusvaikutuksia tarkastellaan aiempaa tarkemmin niin kuluttaja- kuin viranomaistasolla. Ruokaväärennöksiä paljastuu yhä enemmän – meillä Suomessakin – ja digitalisaation tukemana ruoan verkkokauppa ja kotiinkuljetus kasvattavat suosiotaan. Tässä ruokaketjuun vaikuttavista muutosvoimista vasta osa, mutta jo niiden merkityksestä voi päätellä, että paineet ruoantuotannon muutoksille ovat valtavat
Tämä on tausta-ajatuksena Food Data Finland -kasvumoottorihankkeessa, jossa muutosta haetaan kehittämällä datan hyödyntämistä sekä edistämällä sitä kautta korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita.
Suomi ei pysty kilpailemaan maailmanmarkkinoilla bulkkituotannolla: ruoantuotannollamme ei ole mahdollisuuksia lisätä tuotantokapasiteettia määrättömästi. Toisaalta emme voi nojata yksin elintarviketeollisuuden innovaatioihin. Kansainvälistä kilpailukykyä voidaan saavuttaa yhdenmukaisella datalla ja varmistamalla sen hyödynnettävyys toimijoiden kesken.
Yhdenmukainen, standardoitu data mahdollistaa uusien toimintamallien kehittämisen tarjoamalla kansainvälisesti uskottavat indikaattorit, joita voidaan käyttää lisäarvon kasvattamiseen. Standardien avulla voidaan esimerkiksi ruoan alkuperä saada entistä läpinäkyvämmäksi, mikä mahdollistaa kuluttajille erilaisten elintarvikkeiden vertailun ja sitä kautta suomalaisten elintarvikkeiden erottautumisen.
Uudet dataliiketoimintamallit mahdollistavat osaltaan elintarvikkeille ja niihin liittyville palveluille uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja liiketoiminnan kasvua. Digitaaliset alustat eivät ole maarajoissa kiinni, sillä data siirtyy helposti paikasta toiseen sekä kääntyy eri kielille.
Kuluttajia puhuttelevien asioiden esiintuominen uskottavasti lisää ruokaketjun mahdollisuutta erottautua markkinoilla ja saavuttaa sitä kautta kilpailuetua. Standardoidun datan avulla voidaan joustavammin kertoa asiakkaille tuotteiden alkuperästä sekä vastata ympäristön, sosiaalisten ja kuluttajatottumusten muutoksiin. Lisäksi paremman tuottaja–kuluttaja-dialogin avulla voidaan tehokkaammin kohdentaa ruoantuotantoa oikein, ennakoida kysyntää ja sitä kautta toimia kestävämmin torjumalla hävikkiä.
Yhdenmukaiset toimintamallit eivät synny yksin – ei auta, että standardeja käyttää yksi toimija, vaan tarvitaan riittävä massa, jotta ne tuottavat arvoa. Tarvitaan koko ruokaketjun toimijoiden välistä yhteistyötä, verkostoa ja yhteistyömalleja, ja niiden myötä kehitysprojekteja, jotta koko toimialan kilpailukyky ja vientipotentiaali kasvavat. Tätä työtä Food Data Finland -kasvumoottorihanke on perustettu tukemaan.