• Food Data Finland -hanke

Pysyvän tehokkuuden alkulähteillä: yhteentoimivuus

Yhteentoimivuus. Monelle tuntematon termi – jopa niin tuntematon että Wordin oikeinkirjoitustyökalu ei sitä tunnista. Mutta sen merkitys ja hyöty on paljon suurempi kuin osaamme arvatakaan.
  • Satu Hulkkonen
  • 18.09.2024

Standardimaailmassa yhteentoimivuuden käsite on arkipäivää ja kaiken tekemisen keskiössä. Wikipedian mukaan ”yhteentoimivuudella (engl. interoperability) viitataan järjestelmien, prosessien tai toimijoiden kykyyn viestiä ja vaihtaa tietoa niin, että sen merkitys ja käytettävyys säilyy. Yhteentoimivuudella varmistetaan, että tieto liikkuu sujuvasti ja säilyttää merkityksensä”. Olemme siis digitaalisen tehokkuuden alkulähteillä!

Olennaisen tärkeää digitaalisten ratkaisujen onnistuneen käyttöönoton kannalta

Yhteentoimivuuden merkitys ja tärkeys on tunnistettu myös EU:ssa ja Suomessa valtionhallinnon tasolla – itse asiassa jo yli 10 vuotta sitten. Hyödyt on tunnistettu kauan aikaa sitten, mutta myös yhteentoimivuuden edistämisen esteet.

Hyödyiksi on tunnistettu kustannustehokkuuden lisäksi toiminnan tehostuminen ja palvelujen parantaminen, uusien palvelujen kehittämisen helpottuminen ja tehokkaammat kilpailutukset.

Tehokkuus muodostuu muun muassa siitä, että yhteen järjestelmään tallennettua tietoa ei tarvitse syöttää useaan muuhun paikkaan ja vieläpä eri muodossa. Tämä parantaa myös työn ja tiedon laatua, eikä tietoa tarvitse etsiä usean ohjelmiston monesta eri näkymästä.

Esteinä valtionhallinnossa on ollut toimijoiden itsenäisyys ja siiloutuminen, asiaa tukevan lainsäädännön puuttuminen ja asian monimutkaisuus. Ja myös se, että yhteentoimimattomat järjestelmät tuovat tietyille toimijoille rahallista hyötyä. Tämä pätee myös yksityissektorilla.

Yhteentoimiva Eurooppa -säädöksen avulla EU kasvattaa sitoutumistaan digitalisaatioon ja yhteentoimivuuteen, ja asetuksen avulla tavoitellaan ajan ja kustannusten säästöä kaikille – sekä kansalaisille, yrityksille että viranomaisille.  

Suomessa valtionhallinto on myös aktivoitunut yhteentoimivuuden ympärillä: muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriön perustamassa Yrityksen digitalous -hankkeessa edistetään yrityksille tärkeiden, taloushallinnon vaatimien tietojen yhteentoimivuutta pilotointien avulla.

Mitä yhteentoimivuus sitten vaatii?

Yhteentoimivuus vaatii yhteisiä tietomalleja ja yhteisiä prosesseja sekä yritysten välillä että yritysten sisällä. Se vaatii koordinoitua yhteistyötä, yhteisiä sitoumuksia ja systematiikkaa. Se vaatii järjestelmämuutoksia. Se vaatii muutosjohtajuutta.

Tätä kaikkea teemme Food Data Finlandissa. Haluatko olla mukana fiksussa ja tehokkuutta edistävässä toiminnassa? Liity mukaan! 

Satu Hulkkonen
Satu Hulkkonen
Program Manager

Älä tipahda kyydistä!

Tilaa uutiskirje, ja pysyt kärryillä verkoston tapahtumista ja kehitystyöstä.
Ota yhteyttä