- Ruoan vastuullisuuden tietomalli
Verkostoituminen ja vaikuttaminen ovat yhteiskehittämisen parasta antia
- Anu Lahdenperä
- 19.06.2023
GS1 käynnisti syyskuussa 2022 kehitysprojektin Ruoan vastuullisuuden tietomalli. Maaliskuussa 2023 valmistuneen projektin lopputuloksena syntyi GS1:n ehdotus siitä, millaista vastuullisuuteen liittyvää dataa voitaisiin kerätä ja missä muodossa sitä voitaisiin ketjussa jakaa. Lisäksi projektissa laadittiin toimialalle ehdotus tiekartasta, miten ruoan vastuullisuuden tietomallin käyttöön voitaisiin siirtyä. Sen tarkoitus on toimia ruokaketjun yrityksille työvälineenä muutosten viemiseksi käytäntöön.
GS1:n ehdotus tietomallista pohjautuu GS1-standardien hyödyntämiseen. Mallin laatimiseksi ja tarpeiden kartoittamiseksi GS1 kävi keskusteluja alan eri toimijoiden ja yritysten kanssa. Tietomallin lähtökohdaksi otetiin vahvasti kuluttajanäkökulma eli kuluttajan ostoprosessiin liittyvät tiedon tarpeet ja toiveet.
Kehitysprojektissa huomioitiin ruokaketjun eri toimijoiden näkemyksiä. Haastattelujen ja työpajojen avulla malliin määritettiin ja valittiin yhdessä tuotteiden vastuullisuustietoja, jotka helpottaisivat kuluttajien ostopäätöksiä sekä hyödyttäisivät yritysten liiketoimintaa. Tehtävänä oli löytää vastuullisuusnäkökulmia, joista olisi kehitettävissä Suomelle kansainvälistä kilpailukykyä.
Käyttöoppaassa kerrotaan, mistä ruoan vastuullisuuden tietomalli koostuu, ja mitä ruokaketjun yrityksissä tulisi tehdä yhteistyön toteuttamiseksi.
Liitteessä 1 on kuvattu ruoan vastuullisuustietomallin tarkemmat sisällöt.
Liitteen 2 markkinapotentiaalin laskelmapohja antaa yleiskuvan, mitä tietoja vastuullisen tuotteen markkinapotentiaalin laskelmassa voidaan käyttää.
Projektin johto:
GS1 Finland
Kumppanit:
Vere Design Oy
Brave Alliance Oy
Asiantuntijaorganisaatiot:
Apetit Oyj, Atria Suomi Oy, Bisnes+, ETL, Fazer, HKScan Oyj, Kesko Oyj, MTK, SOK, PTY, Valio Oy
Ohjausryhmä:
Food Data Finland -hankkeen johtoryhmä