Metsäkatoasetuksen edellyttämien tietojen kulku ruokaketjussa
Metsäkatoasetuksen myötä ruokaketjun yritykset kohtaavat aivan uudenlaisia vaatimuksia tiedon keräämisessä ja jakamisessa. Tietoa tarvitaan tuotteen alkutuotannosta lähtien ja joissain tapauksissa jopa tuotantoerän tasolla. Kehitysprojekti vastaa alan kutsuun kehittämällä malleja, joilla tarvittavat tiedot saadaan kerättyä ja jaettua tehokkaasti ja rakenteeltaan yhdenmukaisesti tietoa tarvitsevien toimijoiden kesken.
Yhteisillä ratkaisuilla halutaan välttää yrityskohtaisten ja päällekkäisten järjestelmien kehittämisen ja ylläpidon kustannuksia. Projekti huomioi tiedonkulun skaalautumisen myös muita voimaantulevia lainsäädännön vaatimuksia ajatellen. Tämä parantaa toimijoiden valmiuksia vastata nopeasti muuttuvaan lainsäädäntöön.
Food Data Finland -hankkeen jäsenyritykset sekä projektin päätyttyä myös metsäkatoasetuksen vaikutuspiirissä olevien muiden toimialojen toimijat voivat vapaasti käyttää projektin tuotoksia omassa liiketoiminnassaan.
Projektin tehtävä ja tavoitteet
- Projektissa tunnistetaan metsäkatoasetusta varten tarvittavat tiedot, joita toimijoiden alkutuotannosta kauppaan tulee pystyä keräämään, tuottamaan ja jakamaan.
- Projektissa kuvataan prosesseihin, toimintamalleihin ja järjestelmiin tarvittavat muutokset ja arvioidaan niiden kustannusvaikutuksia.
- Projektissa huomioidaan myös mallin skaalautuminen muihin tulossa oleviin lainsäädännön vaatimuksiin.
- Projektin tuotoksina syntyy metsäkatoasetuksen edellyttämien tietojen tietomalli, käyttöopas ja tietovirtakuvaus.
Projektiorganisaatio
Projektin johto: GS1 Finland
Asiantuntijaorganisaatiot: Atria, Fazer, HKScan, Kesko, Kespro, Meira Nova, SOK ja Valio
Projektin aikataulu
1.3.2024–30.8.2024