Raaka-aineiden perustietojen tietomalli
GS1 Finland koordinoi projektikokonaisuutta, jonka tavoitteena on rakentaa Suomen ruokaketjuun yhteentoimiva jäljitettävyys. Se edellyttää, että myös raaka-aineet tunnistetaan luotettavasti ja niihin liittyvää tietoa jaetaan yhdenmukaisesti. Siten tieto saadaan kulkemaan ketjussa yhteentoimivasti aina pellolta asti.
Kehitysprojektissa Raaka-aineiden perustietojen tietomalli määritellään ruokaketjun yhteinen toimintamalli raaka-aineiden yksilöintiin valituissa tuoteryhmissä. Lisäksi tunnistetaan yksilöinnin kannalta olennaiset pakolliset ja vapaaehtoiset tiedot ja luodaan näiden pohjalta raaka-aineiden perustietojen tietomalli.
Toiminta- ja tietomalleja pilotoidaan yritysten järjestelmissä. Pilotoinneista saatujen tulosten avulla kehitetään kansainvälistä standardia, arvioidaan järjestelmäkehitystarpeita sekä laaditaan ohjeistuksia mallien käyttöönottoon.
Projektin tehtävä ja tavoitteet
- Projektin tavoitteena on luoda Suomen ruokaketjulle yhteinen, standardinmukainen toimintamalli raaka-aineiden yksilöintiin ja perustietojen hallintaan, jotta ketjun tiedonkulku ja jäljitettävyys paranevat.
- Projektin tuotoksena syntyy raaka-aineiden yksilöinnin toimintamalli, perustietojen tietomalli sekä yrityskohtaisten pilotointien tuloksia.
Projektin aikataulu
2.5.–31.12.2025
Projektiorganisaatio
Projektiin osallistuvat Apetit, Atria, Fazer, GS1 Finland, HKFoods, Kesko, SOK ja Valio.