- GS1 2D-koodi
Elintarviketeollisuus ja päivittäistavarakauppa kehittävät tuoteviestintää kuluttajille uudenlaisen viivakoodin avulla
- 05.09.2023
GS1 on koonnut elintarviketeollisuuden ja kaupan edustajista yhteistyöryhmän, joka laatii yhdessä alalle ehdotuksen, miten uuden kaksiulotteisen viivakoodin, GS1 2D-koodin avulla kuluttajille voidaan tarjota entistä kattavammin tietoa tuotteista. Ehdotus kuvaa, miten ala voisi rakenteeltaan yhdenmukaistaa uuden viivakoodin takaa löytyvää tietoa. Yhdenmukainen rakenne helpottaisi kuluttajia löytämään tuotetietoa ja auttaisi vertailemaan tuotteita paremmin keskenään.
GS1 2D-koodin kuluttajaviestinnän tietomalli on ensimmäinen askel koodin käyttöönottoon. Muiden tietojen, kuten erä- ja päiväystietojen sisällyttäminen koodiin aiheuttaa yrityksille isompia prosessi- ja järjestelmämuutoksia, joten niiden käyttöönotto tulisi vasta seuraavassa vaiheessa. Vaiheittainen etenemisehdotus perustuu GS1:n tekemään GS1 2D-koodin käyttöönoton määrittelyyn, jossa kartoitettiin päivittäistavarakaupan ja elintarviketeollisuuden valmiuksia ja edellytyksiä GS1 2D-koodin käyttöönottoon. Haastatteluihin osallistui useita alan yrityksiä markkinajohtajista pieniin tuotevalmistajiin. Selvitys valmistui kesäkuussa 2023.
Tavoitteena on määrittää yhteinen tietomalli GS1 2D-koodin ja GS1 Digital Link -tietosisältöstandardin hyödyntämisestä digitaalisessa kuluttajaviestinnässä. Työ pohjautuu globaalien edelläkävijäverrokkien ratkaisumalleihin, ja siinä huomioidaan myös tulevat lainsäädännön velvoitteet. Projekti ja sen tuotoksena syntyvä käyttöopas kohdistuvat ensi vaiheessa päivittäistavaroihin ja pakkauksiin. Projektin julkisten tuotosten avulla alan yritysten on sujuvaa siirtyä pilotoimaan kuluttajaviestinnässä omien tavoitteidensa mukaisia käyttötapauksia.
Projektin johto: GS1 Finland Oy
Asiantuntijaorganisaatiot: Apetit, Atria, Fazer, HKScan, Kesko, MTech, SOK ja Valio.
1.9.2023–15.1.2024
Voiko yhtä koodia käyttää jatkossa palvelemaan sekä kaupan arvoketjua että kuluttajia?