Ruokaketjun jäljitettävyyden tiekartta
Jäljitettävyys tarkoittaa kykyä seurata tuotetta aina alkuperästä sen nykyiseen tilaan. Se on prosessi, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi, mistä tuote tai raaka-aine on peräisin, miten sitä on käsitelty ja siirretty, ja kuka sitä on käsitellyt. Yhteentoimiva, standardeihin perustuva jäljitettävyys parantaa toimijoiden välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa, mikä mahdollistaa luotettavamman ja tehokkaamman toimitusketjun hallinnan. Viranomaisvaatimusten noudattaminen tehostuu ja kansainvälinen kaupankäynti helpottuu, kun data on kaikille ymmärrettävän kielen mukaista.
GS1:n koordinoimassa kehitysprojektissa koostetaan yhdessä toimialan toimijoiden kanssa tiekartta, joka ohjaa standardipohjaisen ja skaalautuvan jäljitettävyysratkaisun rakentamista. Tiekartta kuvaa, kuinka todennettavaa jäljitettävyyttä kehitetään vaiheittain seuraavan kolmen vuoden aikana ja esittelee minimivaatimukset, joiden avulla arvoketjun toimijat voivat täyttää lainsäädännön vaatimukset.
Projekti perustuu GS1 Global Traceability Standardin (GTS) käyttöönottoon ja hyödyntämiseen. GTS on GS1:n viitekehys yhteentoimivien jäljitettävyysratkaisujen suunnitteluun ja käyttöönottoon. Projektissa tutkitaan ensisijaisesti hajautetun tiedon malleja, mutta tunnistetaan myös mahdollisia tarpeita yhteisille tietovarastoille.
Projektin tehtävä ja tavoitteet
- luoda tiekartta, konkreettinen ehdotus, miten toimialan yhteentoimiva jäljitettävyys voidaan rakentaa Suomen ruokaketjuun
- laatia suunnitelma mahdollisista jatkoprojekteista, joilla tiekartta viedään käytäntöön
- selvittää ehdotettujen menetelmien tai ratkaisujen vaikutuksia toimialaan ja markkinaan
Projektiorganisaatio
Projektin johto: GS1 Finland
Asiantuntijaorganisaatiot: Apetit, Atria, Fazer, HKFoods, Kesko, SOK ja Valio
Projektin aikataulu
18.11.2024–30.4.2025