Vastuullisuuden määrittely

Vastuullisuusteknologiayhtiö Infine johti Food Data Finlandin kehitysprojektia, jossa luotiin vastuullisuudelle kriteerejä. Yhdessä yrityskumppanien ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa toteutetussa projektissa pureuduttiin vastuullisuuden reunaehtoihin ja raja-arvoihin sekä kasvatettiin vastuullisuuden ymmärrystä.

Vastuullisuus elää ajassa ja vaatii ymmärrystä koko yhteiskunnan suhtautumisesta vastuullisuuteen. Ruoka on keskeisessä osassa muutosta kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Infinen vastuullisuusarviointi perustuu suhteellisen vastuullisuuden malliin, jossa tuotetta verrataan funktionaalisesti samankaltaisiin tuotteisiin eri vastuullisuuskriteetien kautta.

Vastuullisuustiedon kerääminen, sen pitäminen ajan tasalla ja tuotteiden parantaminen vastuullisuustiedon valossa vie aikaa ja resursseja tuottajilta. Niin vähittäiskauppa kuin ruoantuottajat tarvitsevat apua vastuullisuustiedon keräämiseen ja sen hallintaan. Hankkeessa kehitettiin Infinen Saas-palvelua, joka tuo vastuullisuudesta kokonaisvaltaisen näkymän esiin tuhansille tuotteille ymmärrettävästi ja nopeasti.

Hankkeessa myös perehdyttiin laajalti tulevaan EU-lainsäädäntöön ja sen tuomiin muutoksiin ruokatuottajille.

Projektin tavoitteet

Projektin tavoitteina oli vastuullisuuden määrittelyn reunaehtojen selvitys. Hanke toteteutettiin:

  1. parantamalla tuoteteiden vastuullisuusarvojen vertailtavuutta ja kokoamalla olennaiset tietosisällöt yhteen
  2. rikastamalla yrityksien hallussa olevaa tuotedataa muista tietolähteista haetulla, vastuullisuuden kannalta olennaisella tiedolla
  3. kehittämällä teknologiaa (Digital Link + Infine SaaS) ja määrittämällä olennaiset vastuullisuuskriteerit huomioiden tuotteiden ja niihin liittyvät lainsäädännön moninaisuus.

Projektiin osallistuneet yritykset ja organisaatiot

Infine, Suomen ympäristökeskus, Apetit, Fazer, HKFoods, Kesko, Leijona Catering, Olvi, Orkla, Snellman ja Sodexo

Projektin aikataulu

9/2023–12/2024

Ota yhteyttä